Gepubliceerd op 05-05-2023 door Weijtmans in Actueel
Met regelmaat controleert de bosbeheerder van de Tilburgse stadbossen de bomen die direct naast wegen en (wandel)paden staan. Bomen die niet in goede staat zijn en een mogelijk gevaar vormen krijgen alle aandacht.
Reeds in 2020 inventariseerde een specialist bos- en natuurbeheer deze zgn. risico-bomen. De bomen zijn dood en kunnen bij omvallen of afbreken een gevaar vormen voor gebruikers van de paden in, en de wegen rondom de bossen.
Om zo veel mogelijk natuurlijke waarde te behouden is er uitvoerig en intensief afgewogen welke bomen wel of niet verwijderd dienen te worden. Hierbij is er voor gekozen om bij een zo groot mogelijk aandeel bomen deze niet volledig te verwijderen maar ze op stam te zetten. Op stam zetten betekent dat het onderste stuk van de boomstam blijft staan en daarmee een nieuwe ecologische functie krijgt. Deze stammen bieden een voedselbron voor insecten en naar verloop van tijd ontstaat rotting en mogelijk holten waar vogels een plaats kunnen vinden om te schuilen en te broeden. Zo kunnen deze boomstammen nog vele jaren een aandeel leveren aan de vitaliteit van de Tilburgse bossen.
Met deze ingreep wordt schade voorkomen. Afgebroken takken en stamhout blijft eveneens behouden voor het bos. Door dit materiaal achter te laten levert het een ecologische toevoeging voor dier en plant. Het belang van dood hout in het bos is belangrijk, je kunt hierover meer lezen in het artikel “Dood hout in het bos” [ link1 ]
Boomrooierij Weijtmans zal na het broedseizoen beginnen met de hierboven beschreven werkzaamheden. De bomen die aangepakt gaan worden zijn te herkennen aan een oranje stip (verwijderen) of een oranje cirkel (op stam zetten). Wil je meer weten over oranje stippen of het bosbeheer in het algemeen dan is deze video wellicht ook interessant.