Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Terugblik Tilburgsbos 2020

Gepubliceerd op 28 Dec, 2020 in Actueel

Aan het einde van het bijzondere jaar 2020 blikt de bosbeheerder terug op de activiteiten in de Tilburgse bossen.

Beste trouwe boscafé bezoeker en liefhebber van de Tilburgse bossen,

Wij hebben de momenten samen met u in de natuur gemist. Door corona konden de boscafé’s en natuurwerkdagen helaas niet doorgaan. Toch hebben dit jaar meer mensen dan normaal in de bossen gewandeld of gefietst om er even tussenuit te zijn. Ook wij hebben niet stilgezeten. Hieronder een overzicht van de werkzaamheden die wij afgelopen jaar in de Tilburgse bossen hebben uitgevoerd.

De belangrijkste werkzaamheden op een rijtje:

 1. Boomfeestdag Oude Warande. In het voorjaar de bomen planten met de kinderen lukte helaas niet. Er was hoop om dit alsnog in het najaar te doen. Helaas liet corona zich niet zo snel verdrijven en zijn de bomen uiteindelijk alsnog in het najaar door ons geplant in het hart van de Oude Warande, zonder hulp van de kinderen. Een compositie van dode boomstammen op de grond, varens en kruiden, heersers, kleine boompjes en enkele grotere lindes. Leuk om te doen. Het vond plaats in de voormalige moestuin van de familie Verbunt, naast de uitgegroeide beuken haag.

 2. Aanplant van een lindelaan in het Reeshofbos. Een inheemse boomsoort die te zijner tijd voor de gewenste natuurlijke verjonging in de bossen zorgt.

 3. Langs de Reeshofdijk een kleinschalige aanplant met bomen en heesters op de rabatten.

 4. Snoeien van alle laanbomen in de Oude Warande.

 5. Snoeien van bomen langs wegen en paden vanwege de veiligheid in alle bosgebieden.

 6. Ook dit jaar heeft de schaapskudde weer kunnen grazen in De Gaas, De Drijflanen en Het Bleukbos. Zo zetten we het vegetatiebeheer consequent voort en krijgen we een bio-divers open landschap.

 7. We hebben de reuzenberenklauw voor het derde jaar op rij bestreden op een perceel in de drijflanen.

 8. Het begeleiding van diverse vrijwilligersgroepen in de Drijflanen en Vredelust Heidepark. Zij hebben prachtig bijgedragen aan het beheer van een stukje heide en bos.

 9. De mogelijkheden onderzocht over een samenwerking met Amarant om 5-6 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te gaan inzetten. Zij gaan mogelijk werkzaamheden uitvoeren in bosgebied Vredelust Heidepark onder leiding van de bosbeheerder.

 10. Wekelijks legen van prullenbakken en het opruimen van illegale dumpingen. Vanwege corona is er soms vaker per week zwerfvuil verzameld. Helaas hebben we ook enkele verblijven van zwervers in het bos toch maar opgeruimd. Je wenst ieder een dak boven het hoofd.

 11. Vragen van publiek en politiek zijn beantwoord, soms ook op verzoek ter plekke uitleg gegeven in het bos.

 12. Het poelenbeheer is uitgevoerd.

 13. Kapotte banken, slagbomen, bordjes en andere elementen zijn vervangen.

 14. Er is een plan opgesteld om de enorme bossterfte als gevolg van de droogte en de letterzetter kever aan te pakken. Dit zijn we in fasen gaan uitvoeren. In het broedseizoen zijn gevaarlijke situaties aangepakt en daarna de rest. Tegelijk zijn diverse locaties gereed gemaakt voor natuurlijke verjonging.

 15. Bewust achterlaten van het merendeel van het hout bij gestorven bosgedeelten. We hebben geprobeerd het ordelijk en toch natuurlijk en voor de ecologie effectief neer te leggen of te laten liggen. Lees hierover meer in onze special over de waarde van dood hout in het bos.

We nodigen u uit om in de bossen foto’s te maken van dood hout dat u mooi vindt of waardeert. Maar ook van situaties met dood hout die u echt niet kunt waarderen. Deze kunt u met of zonder commentaar mailen naar: bosbeheertilburg@weijtmans.nl

Wij wensen u fijne dagen, in kleine kring weliswaar. Voor het nieuwe jaar veel goeds en goede gezondheid gewenst.

Bosbeheerder Tilburgsbos / Boomrooierij Weijtmans B.V.

(Nieuwsbrief 22 december 2020)