Gepubliceerd op 04-06-2024 door Weijtmans in Wandelbos
Welke woudreuzen zijn tot held van het Wandelbos uitgeroepen?
Bosbeheerder Boomrooierij Weijtmans heeft aan een aantal programmaonderdelen van de Stadsbosdag 2024 meegedaan. Tilburgsbos is mee geweest op woudreuzen ontdekkingstocht in het Wandelbos. Wat hebben we ontdekt?
Het wandelbos is in de periode 1917 – 1920 aangelegd onder architectuur van Leonard Springer. De aanleg was onderdeel van de werkvoorziening en is uitgevoerd door de Heidemaatschappij. Het gebied was voorheen bekend als de Zandsche Bosschen waar voor de aanleg al naaldhout werd aangeplant als houtleverancier voor de mijnindustrie. Het wandelbos is een echt wandelgebied en kenmerkt zich door een grote variëteit aan boomsoorten. Hieronder een 3-tal kaartjes die de ontwikkeling van het Wandelbos laten zien in de laatste pakweg 150 jaar (bron: topotijdreis.nl)
Verder naar onderen een foto-verslag van de woudreuzen ontdekkingstocht.
Plattegrond 1860
Plattegrond 1920
Plattegrond 1960
Foto: deze amerikaanse eik is in potentie een goede kandidaat-woudreus omdat we vermoeden dat deze boom al langer staat dan het park bestaat. De leeftijd van de boom wordt geschat op 140 jaar. Opmerkelijk: deze eik maakt deel uit van een lijn Amerikaanse eiken aan de noordkant van het Wandelbos.
Foto: even de boomsoorten kennis opfrissen. Amerikaanse versus de inlandse eik. De beuk en de haagbeuk. Leuk als de specialisten even wat discussie hebben en een hulplijn uit het publiek uiteindelijk het juiste antwoord geeft.
Foto: mooi voorbeeld van de unieke variatie in het Wandelbos. Een mooie, gezonde groep Japanse ceders is ook bepaald niet veel voorkomend, en ze hebben het blijkbaar erg naar hun zin in Tilburg.
Foto: deze boom verdient sowieso een prijs.. woudreus of niet. Een aantal jaren geleden is deze beuk flink ingenomen omdat er twijfel was over de levensvatbaarheid. Plan was de boom af te laten sterven maar blijkbaar heeft de boom anders beslist en is weer helemaal uitgelopen.
Foto: de sneeuwklokjesboom (Halesia Carolina) is geen woudreus maar wel heel zeldzaam.
Foto: evenzo kandidaat voor de titel woudreus is deze grove den. De boom is uniek in zijn formaat en leeftijd (geschat 140 jaar). Van deze grootte zijn er in de provincie hoogstens enkele tientallen te vinden.
Foto: de Weijtmans stamtafel-bar-bus staat klaar om de deelnemers na afloop van de ontdekkingstocht te voorzien van een hapje en drankje.