Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Overlast eikenprocessierups

Gepubliceerd op 20-06-2023 door Weijtmans in Actueel, Noorderbos en Zandleij, Oude Warande

In het Noorderbos en de Oude Warande wordt gewaarschuwd voor overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups. De komende periode is extra voorzichtigheid geboden.

In het Noorderbos en de Oude Warande wordt gewaarschuwd voor overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups. De komende periode is extra voorzichtigheid geboden.

Ze zijn een jaarlijks terugkerende overlastbrenger; de eikenprocessierups. Vanaf april ontwikkelen de in de top van eikenbomen gelegde eitjes zich tot larve en vervolgens tot rups. In de periode tot juli voedt de rups zich met jonge eikenblaadjes en vervelt meerdere keren waarbij met name de brandharen problemen veroorzaken.

Komen deze op de huid dan kan een allergische reactie het gevolg zijn. De brandharen hebben weerhaakjes en kunnen makkelijk in de huid dringen; met flinke jeuk en zwelling als gevolg. De klachten kunnen tot wel 2 weken aanhouden. Op de website van de GGD kun je lezen wat te doen bij jeuk en/of een allergische reactie.

Juist deze periode is de rups volgroeid met een indrukwekkend pak brandharen. Het advies is dan ook om uit de buurt van nesten te blijven; ook als ze wat hoger in een eikenboom zitten. Zorg ook dat kinderen niet te dicht in de buurt van bomen met nesten komen want de brandharen kunnen een flink eind verwaaien. En denk ook aan uw hond: hou deze uit de buurt van nesten en in ieder geval aangelijnd (en dat vinden we in de meeste bosgebieden sowieso fijner..)

De eikenprocessierups wordt door de Gemeente Tilburg in woongebieden bestreden. In bosgebieden heeft bestrijding niet veel effect. Op de locaties waar het risico het grootst is zoals in het Noorderbos en de Oude Warande, zijn waarschuwingsborden geplaatst.