Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Opgepast met de eikenprocessierups.

Gepubliceerd op 06-06-2019 door Kees Mudde in Actueel

De blaadjes zijn weer aan de bomen, de natuur kleurt weer fris en groen. Dit is helaas ook de periode waarin overlast van de eikenprocessierups kan ontstaan. Ook de eikenbomen in de Tilburgse bossen zullen deze periode bevolkt worden door deze overlast brenger. Met name in de Oude Warande en het Noorderbos dient u extra alert te zijn.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder. Deze vlinder legt haar eitjes vanaf het najaar in de top van de eikenboom. Vanaf april komen de eitjes uit, komt de rups tot ontwikkeling en vormen de jonge en verse eikenblaadjes het ideale voedsel. Juist deze periode (april tot en met eind juni) waarin de rupsen een aantal keren vervellen levert de meeste overlast. Met name de laatste fase waarin de rups brandharen ontwikkeld geeft veel klachten. De brandharen hebben weerhaakjes en kunnen makkelijk in de huid dringen waar een allergische reactie kan ontstaan. Vanaf juli verpoppen de rupsen tot nachtvlinders en is de overlast weer beduidend minder.

Hoe te herkennen?

Eikenprocessierupsen komen alleen in eikenbomen voor en de nesten zijn makkelijk te herkennen. Ze bivakkeren vaak op de stam of een dikke tak in grote, pluizige klonten spinsels van vervellingshuiden, brandharen en uitwerpselen (zie foto). Vanuit deze nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom.

Wat zijn de risico’s?

Het is aan te raden om gedurende deze periode afstand te houden van eikenbomen. Ook adviseren wij om uw hond aangelijnd en uit de buurt van de eikenboom te houden. Een leuke picknick onder de boom is niet aan te raden, ook al ziet u niet of een nest aanwezig is. Laat kinderen niet spelen in zandgebieden in de directe omgeving van eikenbomen. De brandharen kunnen verwaaien in het gebied rond de aangetaste bomen en ook na de zomer periode nog voor overlast zorgen. Als je een nest in een boom ziet raak de rups of brandharen niet aan. Gebeurt dit toch ga dan niet krabben of wrijven maar spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig de kleren op ten minste 60°C. Klachten verdwijnen normaliter na 2 weken.

Wordt er bestreden?

De eikenprocessierups wordt door de Gemeente Tilburg alleen bestreden in woongebieden. Het heeft geen zin te bestrijden in de Tilburgse bossen omdat dit een natuurlijk gebied is. Het effect van bestrijding zal nihil zijn en daarmee een schijnveiligheid leveren voor de burger. Wel gaan in selectieve gebieden waarschuwingsborden geplaatst worden en zullen bomen worden voorzien van waarschuwingslinten. De borden en linten geven aan dat in het gemarkeerde gebied een verhoogd risico is. Voor meer informatie over de eikenprocessierups verwijzen we naar de informatie folder van het RIVM (download) en de speciale eikenprocessierups website van de GGD.