Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Op pad met bosbeheerder Ralph

Gepubliceerd op 12-06-2024 door Kees Mudde in Actueel

Wat doet dat rode busje van Boomrooierij Weijtmans in de Tilburgse bossen? Wij stellen u voor aan bosbeheerder Ralph Steenveld, druk met het dagelijks onderhoud van onze natuur.

Het dagelijks onderhoud en beheer van de Tilburgse bossen is van groot belang om de natuur netjes en aangenaam te houden. Voor regelmatige bosbezoekers zal het rode busje van Boomrooierij Weijtmans dan ook zeker een bekende passant zijn. Het is hoog tijd om eens kennis te maken met bestuurder Ralph Steenveld. We zijn een dag op stap geweest met Ralph en stelde hem 5 vragen...

Tilburgsbos: Wat is precies je taak in de Tilburgse bossen?

Ralph: Kortgezegd, het is mijn taak om de bos- en natuurgebieden schoon te houden. Een aantal keren per week rijd ik langs alle afvalbakken en leeg deze. Daarnaast zorg ik ervoor dat in de speeltuin en het dierenpark zwerfvuil wordt opgeruimd. Daarnaast kom ik in actie als er meldingen via de Fixi-app binnenkomen die betrekking hebben op de bossen. Dat kan echt van alles zijn; zoals schade aan meubilair, de afsluiting van een pad die niet goed gesloten is. Dat los ik dan direct op. Direct na een storm zijn we extra alert op loshangende takken bij wandel- en fietspaden. Dan is de veiligheid even prio-1!

Tilburgsbos: Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?

Ralph: Ik begin meestal om 6 uur ’s-ochtends mijn route te rijden langs de afvalbakken. Dan is het afhankelijk van de omstandigheden of er nog ander werk is. Als er bijvoorbeeld een melding komt van een illegale dumping van afval dat reageer ik daar als eerste op. Ter plaatse kijk ik wat de melding precies inhoudt: wilde iemand zijn sloopwerk voor de nieuwe badkamer kwijt, of is er bijvoorbeeld sprake van vaten met vloeistof. Bij het laatste geval roep ik sowieso direct hulp in. Al met al kun je mij tot zeker 14:00 uur ergens in de bossen tegenkomen. Tussendoor maak ik vaak even een stop bij De Grotto in de Oude Waranda voor koffie en een sanitaire stop. Dit park is heel eerlijk ook wel een beetje m’n favoriete bosgebied.

Tilburgsbos: Je komt nogal wat rommel tegen. Gaan de Tilburgse inwoners dan zo slordig om met hun bos?

Ralph: Nee, beslist niet. De overgrote meerderheid doet echt z’n best om de natuur zo schoon mogelijk te houden. Als ik onderweg ben krijg ik voornamelijk duimpjes omhoog van wandelaars omdat wij onze taak serieus nemen door het afval heel frequent af te voeren, en dat stimuleert om netjes met het bos om te gaan. Mensen mogen me ook altijd aanhouden als ze een vraag of opmerking hebben; vind ik best leuk want het contact met de Tilburgers is echt prima. Er is natuurlijk altijd die hele kleine minderheid die het niet zo nauw neemt. Daar moeten we dan wat stappen extra voor lopen, en dat doen we dan ook.

Tilburgsbos: Wat vind je mooi aan dit werk?

Ralph: Ik ben bijna de hele week onderweg in het bos, dat is toch prachtig? Het werk van Bosbeheer is lekker afwisselend en leuk om te doen en je maakt het bos mee in alle jaargetijden en bij alle weersomstandigheden. Als je vroeg in de bossen bent ervaar je de stilte en rust, of kun je in het Noorderbos genieten van een mooie zonsopgang. Zeg nou zelf, dan heb je toch de mooiste werkplek van Tilburg?!

Tilburgsbos: Nog even over het afval dat dagelijks wordt opgehaald. Wat gebeurd daar eigenlijk mee?

Ralph: Het afval dat wij uit het gebied halen gaat mee naar ons eigen inzameldepot in Udenhout. Daar selecteren we vervolgens zoveel mogelijk materialen uit die nog gebruikt kunnen worden, zoals metaal, hout en puin. Hiervoor zoeken we een goede bestemming. Het restafval eindigt uiteindelijk bij de afvalverwerking.

We wensen Ralph veel succes met z’n belangrijk werk, en geef hem vooral een duimpje als je hem tegenkomt.

Weijtmansbosbeheer6.jpg

Weijtmansbosbeheer7.jpg

Weijtmansbosbeheer3.jpg

Weijtmansbosbeheer4.jpg

Weijtmansbosbeheer5.jpg

Weijtmansbosbeheer1.jpg