Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Noorderbos: maaiwerk met een verhaal

Gepubliceerd op 25-05-2018 in Noorderbos en Zandleij

In het Noorderbos is gemaaid. Waarom we alleen wandelpaden maaien leggen we hier uit.

In het Noorderbos worden de paden op de grasvlaktes gemaaid. Dit doen we met regelmaat zodat de gebruikers makkelijk kunnen wandelen. Met deze verbetering van de toegankelijkheid is het bos weer een veilige en fijne basis voor de recreant.

De betekenis van sinusbeheer.

In het gedeelte geboortebos wordt ook gemaaid maar hier laten we flinke stroken grasland onaangeroerd staan. Wellicht denk u dat we wat slordig ons maaiwerk uitvoeren maar hier is juist sprake van een zorgvuldig uitgedacht beleid. De delen die blijven staan bieden namelijk een uitstekende leef- en schuilgelegenheid voor allerlei insecten. Ook ontwikkelen zich in het hoge gras allerlei kruiden, en die kunnen zich zo verspreiden over het hele terrein. Met deze maatregel ontstaat een grotere flora- en faunadiversiteit;&nbsp|en daarmee een ecologisch aantrekkelijker landschap. Het Sinusbeheer houdt in dat trajecten die we nu gemaaid hebben bij een volgende maai-campagne overgeslagen worden. Dan zal dit deel zich weer verder ontwikkelen, en mogelijk gezien het latere tijdstip in het seizoen weer haar eigen ecologisch balans gaan ontwikkelen. In deze bijlage (download hier PDF) kunt u meer lezen over Sinusbeheer. Met dit beleid bereiken we 2 belangrijke doelen: het bos blijft goed begaanbaar voor de natuurliefhebber en wandelaars én het landschap blijft aantrekkelijk voor de insecten, kleine dieren, kruiden en weidebloemen die een natuurlijk weiland juist zo mooi maken. Kom snel een keer een wandeling maken!