Gepubliceerd op 30-10-2024 door Weijtmans in Noorderbos en Zandleij
Akkerplanten zijn van groot belang voor de biodiversiteit. Omdat het in Nederland niet goed gaat met de akkerplanten zijn in het Noorderbos een aantal natuurakkers ingezaaid.
In Nederland gaat het niet goed met de akkerplanten. Door de steeds intensievere landbouw is er de afgelopen tientallen jaren minder ruimte ontstaan voor de akkerplanten die honderd jaar geleden nog algemeen waren. Vroeger kwamen er op de rogge- en haverakkers meer kruiden voor dan op de huidige maïspercelen, terwijl akkers juist een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit kunnen leveren.
In het Noorderbos zijn als proef drie natuurakkers aangelegd in de monotone graslanden en brandnetelvelden. Op deze locaties kan, door middel van akkerbeheer, deze fase doorbroken worden. Hoewel brandnetels ook bijdragen aan de biodiversiteit, kan een akkerstrook daarnaast de ecologie versterken. Diverse vlinders leggen hun eitjes op de brandnetel en halen hun nectar elders, terwijl bloemrijke akkers kunnen voorzien in die nectarbehoefte. Bovendien staan er op de akkers planten die als waardplanten fungeren, zoals koolzaad voor het koolwitje.
Gezien de voedselrijkdom van het Noorderbos zijn zeldzame akkerflora hier niet snel te verwachten (elders in Tilburg zijn er wel kansen), maar de akker kan vooral een boost geven aan de algemene ecologie. Veel insecten worden aangetrokken door de bloemrijke akkers, wat op zijn beurt muizen en vogels aantrekt. Ook het vallende zaad van akkerplanten zoals koolzaad, rogge en tarwe is gewild bij verschillende vogelsoorten, zoals putters, spreeuwen en vinksoorten. Deze vogels trekken weer roofdieren aan, zoals uilen, torenvalken, marters en dassen. Waar je bij bossen tientallen jaren moet wachten op ecologische effecten, kan het bij akkers veel sneller gaan.
De komende jaren gaan we onderzoeken hoe de akkerranden, naast hun ecologische functie, ook een mooie bijdrage kunnen leveren aan de recreatie.
Foto: Het koolwitje voelt zich prima bij het geplante koolzaad.
(foto's en tekst naar Jos Kerssemakers, Bosgroep Zuid-Nederland)