Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Groot onderhoud vraagt om groot materieel

Gepubliceerd op 15-11-2016 door Kees Mudde in Lighallen, Vossenberg

In een aantal bosgebieden zijn op dit moment indrukwekkende machines aan het werk. Wat doen deze eigenlijk?

Najaar 2016 is in de gebieden Lighallen en Vossenberg gestart met het dunnen van de bospercelen. Hierbij worden geselecteerde bomen verwijderd zodat er voldoende ruimte blijft voor de overige bomen en begroeiing. Het selecteren en markeren van de te verwijderen bomen (ook wel blessen genoemd) is de afgelopen maanden nauwkeurig uitgevoerd. Deze weken zijn we met speciale machines bezig bomen te rooien en af te voeren.

Deze houtoogstmachines, in jargon ook wel processors genoemd, kunnen een boom vastgrijpen, afzagen, vervolgens de zijtakken verwijderen en direct de stam op de gewenste sortimenten (lengte) zagen. Dankzij deze multi-tasker wordt het rijden in het bos geminimaliseerd en daarmee dus ook de aangerichte bodemschade. Afhankelijk van het type bos wordt gebruik gemaakt van een lichtere of een zwaardere machine.

Voor de liefhebber hebben we ook een aantal korte video’s gemaakt om te laten zien hoe veelzijdig deze machines zijn. Ook in de komende periode gaat u deze harde werkers in de te dunnen bosgebieden nog tegenkomen. Deze gebieden zijn met waarschuwingsborden gemarkeerd.