Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Bomen geplant in het kader van Boomfeestdag

Gepubliceerd op 26-11-2020 door Kees Mudde in Oude Warande

Vrijdag 27 november zou het Boomfeestdag zijn. Die is normaal in maart, maar was verzet vanwege corona. Ook de 27e kan niet doorgaan. Wel worden er bomen geplant in het Tilburgsbos, maar helaas zonder kinderen dit keer.

De nieuwe bomen gaan geplant worden in het bosgebied de Oude Warande. Op een oppervlakte van ongeveer 2100 vierkante meter worden 40 bomen en 75 struiken geplant. Verder komen er in het gebied 144 nieuwe planten.

Groentetuin

Rond 1850 werd er in de Oude Warande bij de villa van familie Verbunt een groentetuin aangelegd. Vermoedelijk werd de groentetuin over de jaren heen een plek voor oude kerstbomen van de familie, waardoor het stuk grond dichtgroeide. In 2018 waaide met een storm veel van deze bomen om en door de hete zomers van 2018 en 2019 stierven er nog meer bomen.

Het sparrenbos heeft niet bijgedragen aan de biodiversiteit van het bosgebied de Oude Warande. De bodem is verzuurd en de voedingshuishouding is verstoord. Het bos wordt weer hersteld met klimaatbestendige bio-diverse boomsoorten zoals verschillende soorten lindes, esdoorn en de walnoot. Ook wordt er hazelaar en meidoorn struiken geplant.

Boomfeestdag

Sinds 1957 wordt in Nederland jaarlijks een Nationale Boomfeestdag gevierd. Ruim 100.000 kinderen van basisscholen planten op deze dag bomen langs straten en pleinen, in parken en bossen over het hele land. Stichting Boomfeestdag streeft ernaar dat kinderen zich inzetten voor behoud en bescherming van bomen en natuur. De gemeente vindt de wederopbouw van bossen belangrijk. Bossen met een complete ecologie zijn van groot belang voor het voortbestaan van onze planeet. De Tilburgse Boomfeestdag wordt georganiseerd door de gemeente Tilburg.

(foto: impressie van boomfeestdag Tilburg 2019)