Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Blauwalg in Noorderplas

Gepubliceerd op 17-08-2020 in Actueel , Noorderbos en Zandleij

In de in het Noorderbos gelegen Noorderplas is blauwalg aangetroffen. Voor zowel mens als dier adviseert de Gemeente niet in het water te zwemmen. Er zijn borden geplaatst om bezoekers te waarschuwen.

1 Blauwalg ontstaat vooral in de zomermaanden, wanneer de watertemperatuur regelmatig boven de 20 graden Celsius komt en er weinig wind is. Onder deze omstandigheden kunnen blauwalgen zich snel ontwikkelen.

Blauwalg is niet altijd zichtbaar

Meestal hebben de algen een groene kleur. Blauwalg is alleen met het blote oog te herkennen als ze kolonies of drijflagen vormen. Het kan dus zijn dat blauwalg wel aanwezig is maar niet direct vanaf de kant zichtbaar is. Vrijwel alle blauwalg in Nederland is giftig. Hoge concentraties vormen een risico voor de volksgezondheid.

Vermijd contact met het water

Zwemmen in door blauwalg besmet water is zeer sterk af te raden. De giftige stoffen die via de mond in het lichaam komen kunnen resulteren in ernstige ziekte. Vooral kinderen moeten oppassen, maar ook uw huisdier in besmet water laten zwemmen is af te raden.

Respecteer daarom de waarschuwingsborden en vermijdt contact met het water.

Waar kun je op veiligheid gecontroleerd zwemwater vinden: website zwemwater.nl

Meer informatie over blauwalg: website Rijkswaterstaat