Gepubliceerd op 16-07-2019 door Kees Mudde in Drijflanen
De gemeente Tilburg heeft de firma Weijtmans opdracht gegeven voor de bestrijding van de reuzenberenklauw.
De populaties van de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) moeten sinds kort op grond van een Europese verordening worden opgespoord en verwijderd. Dat is niet voor niets. De reuzenberenklauw is een soort die zich razend snel verspreid en daarmee de aanwezige natuur overwoekerd. Daarbij bevat de sappen van de reuzenberenklauw een stofje dat bij mensen tot ernstige brandwonden kan leiden indien men in aanraking komt met deze plant. Ook honden kunnen bij aanraking hier last van krijgen. Daarmee is het gezondheidsrisico de belangrijkste reden dat de plant hier bestreden gaat worden.
De aanpak richt zich vooral op bestrijding door uitputting van de plant. Dit zijn de te nemen stappen:
1: Om de uitvoering zo effectief mogelijk te laten zijn worden slechte en/of omgewaaide bomen eerst verwijderd.
2: Het hout dat hierbij vrijkomt zal elders in het aangrenzende bos worden neergelegd.
3: De ondergrond zal tot 30-40 cm worden omgewerkt met een machine die de wortels van de reuzenberenklauw geheel kapot slaat. Dit doen we om de energiereserves die in de wortel van de reuzenberenklauw worden opgeslagen te vernietigen.
4: Waar we met de machines niet bij kunnen komen zal 6 x per jaar handmatig de plant op 15/20 cm onder de grond worden afgestoken, waardoor deze eveneens wordt uitgeput.
5: Afhankelijk van de reactie van de plant wordt in het eerste jaar na uitvoering nog een of meerdere keren een nabewerking uitgevoerd.
6: Het gebied wat is bewerkt zal vervolgens worden ingezaaid met een graszaadmengsel.
7: Vervolgens zal er 3 keer jaar begrazing plaatsvinden door schapen. Hiervoor zal het gebied steeds tijdelijk worden afgezet met schapenraster.
8: Op het moment dat de schapen er niet zijn zal er 2 keer per jaar met een klepelmaaier (soort grasmaaier) het gebied worden afgemaaid (indien noodzakelijk). Dit om de plant zoveel mogelijk uit te putten.
Op het kaartje van het bosgebied Drijflanen is een rood gearceerd vlak aangegeven. Dit is het gebied waar de reuzenberenklauw bestreden gaat worden.
Het bestrijden van de Reuzenberenklauw vergt een wat langere termijn (minimaal 3 jaar). We vinden het daarom belangrijk dat jullie weten wat er gaat gebeuren. Het is tenslotte toch onderdeel van jullie leefomgeving. Daarom plannen wij naast deze publicaties ook een rondwandeling om jullie te informeren.
Dinsdag 20 augustus 19.00 uur
Verzamelen tegenover Top Naeffdreef 20 te Tilburg.
Vooraf aanmelden is niet nodig.
Voor nadere informatie over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u contact opnemen met Ralf Van Humbeeck via emailadres bosbeheertilburg@weijtmans.nl. Wij zien u graag tijdens de rondwandeling.
Extra informatie
Meer informatie over de reuzenberenklauw kan gevonden worden op de website van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit): naar website NVWA - factsheet reuzenberenklauw