Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Aanpak letterzetter aangetaste bomen

Gepubliceerd op 17-09-2020 door Kees Mudde in Oude Warande, Reeshofdijk 1, Reeshofdijk 2, Vredelust-Heidepark

Begin mei is een aanvang gemaakt met het verwijderen van door de letterzetter kever aangetaste bomen in de Tilburgse bosgebieden. Vanaf begin oktober zal het tweede deel van deze ingreep uitgevoerd worden.

Kwalitatief bosbeheer betekent vooruit plannen en veel overleg met betrokkenen. Een mooi voorbeeld is de aanpak van de in de Tilburgse bossen ontstane schade door de letterzetter kever. In meerdere percelen zijn sparren zodanig aangetast dat deze verwijderd moeten worden. Hiertoe is reeds in mei dit jaar een plan van aanpak in werking gezet om aangetaste bomen te ruimen.

In de uitvoering is nauw samengewerkt met een ecoloog die van tevoren beoordeeld heeft of tijdens de werkzaamheden beschermde diersoorten zoals vogels verstoord zouden worden. Deze beoordeling heeft het advies opgeleverd de werkzaamheden op te splitsen in twee fasen.

Mei uitvoering fase 1

In mei zijn alleen bomen neergehaald die bij breuk op een wandelpad of MTB-route zouden kunnen vallen. Hiermee zijn onveilige situaties weggenomen. Om verstoring tot een minimum te beperken is dit hout nog niet verder verwerkt. Komende maand gaat de tweede fase uitgevoerd worden.

Oktober uitvoering fase 2

Vanaf 5 oktober a.s. worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd: er gaan nog enkele aangetaste bomen verwijderd worden. Verder zal het bruikbare stamhout afgevoerd worden en het achtergebleven hout en takken worden verwerkt tot rillen in de bospercelen. Soms zal gekozen worden voor een wat ruigere afwerking en zullen bomen blijven liggen.

De werkzaamheden vinden plaats in de bosgebieden Reeshofbos, De Oude Warande en Heidepark-Vredelust en gaan ongeveer 2 weken duren.

Lees hier meer over dit project: Mei 2020 - Rapportage sterfte sparren en gevaarzetting Reeshofbos, De Oude Warande en Heidepark-Vredelust

Gerelateerd:Nieuwsitem Mei 2020