Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

Revitaliseren Geboortebos Tilburg

Gepubliceerd op 23-01-2022 door Ralf Van Humbeeck in Actueel, Noorderbos en Zandleij

In het centraal gelegen gedeelte van het Tilburgse Noorderbos bevindt zich het Geboortebos. Afgelopen zomer is tijdens een inspectie gebleken dat de conditie van een gedeelte van de bomen matig tot slecht is. Op basis van dit onderzoek heeft de gemeente Tilburg besloten de conditie van het geboortebos weer op peil te brengen.

Onderzoek oorzaak groeiproblemen

Vastgesteld is dat een deel van het bomenbestand (85%) in redelijke tot goede staat is, en een deel (15%) in matige tot slechte staat. In een eerder stadium is door specialisten een groeiplaatsonderzoek uitgevoerd om te achterhalen wat de oorzaak van de conditieverslechtering is. Op basis van dit onderzoek worden nu nieuwe groeiplaatsen ingericht waarin nieuw aan te planten bomen een goede start krijgen.

De eerste stap in het revitaliseringsproces is het verwijderen van 82 bomen waarvan de conditie zodanig is dat behoud geen optie is. Dit zijn de als matig en slecht beoordeelde bomen. Na het verwijderen van de bomen ontstaat ruimte om de bodemverbetering uit te voeren. Dit wordt een specifiek proces waarbij de verschillende bodemlagen een bepaalde behandeling ondergaan. Voorts worden de groeiplaatsen opgewaardeerd door het aanbrengen van schimmelhumus.

Nieuwe aanplant

De 82 verwijderde bomen worden vervangen door nieuwe aanplant. De nieuw te planten bomen worden deels op kleine heuveltjes (terpen) geplaatst, verankerd met boompalen en voorzien van een kunststof gietrand. Extra aangebrachte schimmelmulch vermindert droogtestress en helpt verder mee de bodem te ontwikkelen. Alle nieuwe bomen worden omwikkeld met jutedoek om het risico op zonnebrand te minimaliseren.

Op onderstaande kaart zijn de betrokken bomen aangegeven; vervangen worden de oranje en rood gemarkeerde exemplaren. De werkzaamheden worden in februari en maart 2022 uitgevoerd door Boomrooierij Weijtmans.

Geschiedenis

Het Geboortebos is in 2007 ontstaan met de aanplant van de eerste 46 bomen. Het bos symboliseert het recht dat alle kinderen hebben om op te groeien in een gezonde leefomgeving. Ouders kunnen voor hun pasgeborene een boom kopen, waarna de naam op plaquettes in het bos worden vermeld. Het Tilburgse Geboortebos is gekoppeld aan een soortgelijk bos in de stad Matagalpa, Nicaraqua. Voor elke in Tilburg geplante boom wordt ook hier een boom aangeplant. De aanleg van geboortebossen zijn een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag. De eerste bomen zijn in 1990 geplant.

Klik hier voor de link naar digitale kaart:

Kaart revitaliseren Geboortebos Tilburg 2022-0-0-0-0-1643035400.png

Kaart: weergave situatie juuli 2021.

202201 Noorderbos Geboortebos 1.jpg

202201 Noorderbos Geboortebos 3.jpg

Foto's: impressie Geboortebos in het Tilburgse Noorderbos

.