Gepubliceerd op 05-08-2021 door Ralf Van Humbeeck in Lighallen, Noorderbos en Zandleij, Reeshofdijk 1, Reeshofdijk 2, Wandelbos
Voorafgaand aan het zaagseizoen in de bossen verschijnen er stippen op enkele bomen. Als je even kijkt zie je alleen maar stippen. ‘Er blijft niet veel over van het bos’, wordt ons dan toegeroepen of wordt in stilte verzucht.
Oranje stippen op de bomen geven aan dat deze boom van zijn wortels gezaagd gaat worden. In vakjargon noemen we dit het blessen van bomen. De stam gaat afgevoerd worden of blijft liggen. Het takhout blijft zeker achter in het bos.
Een oranje stip is meestal het resultaat van zorgvuldig kijken naar het bos en naar de onderlinge verhoudingen van de bomen en in afstemming met de boodschap die het bosbeheerplan meegeeft als richting waarin het bos zich mag ontwikkelen. Zorgvuldig kijken, beoordelen, afwegen en volgens de keuze maken. Het is een creatief gebeuren, dat de wandelaar die tot stippenkijker wordt niet zomaar kan volgen. De ene bosbeheerder maakt ook weer andere keuzen dan de andere bosbeheerder.
In de Tilburgse bossen is de afweging te maken in relatie tot veiligheid, gewenste ecologische bosontwikkeling, historie van het gebied en bosbeleving voor de wandelaar. Bij de keuzen welke bomen ruimte te geven en daarom buurbomen weg te nemen doet het motief van houtoogst niet mee.
Het afvoeren en gebruiken van het hout dat vrij komt bij de dunning wordt wel gedaan. Om verschillende redenen. Al het hout laten liggen wordt ecologisch een geweldige jungle, dat wordt door het publiek vaak niet gewaardeerd. Bovendien gebruiken mensen hout voor meubels, vloeren, pollepels en als bouwmateriaal, dan kan Tilburg zich niet permitteren om het hout dat vrijkomt niet te gebruiken.
Stippen zetten op dikke zaagbomen omwille van het hout wordt niet gedaan in de Tilburgse bossen. Om reden dat nadrukkelijk door het stadsbestuur is vastgesteld dat houtoogst geen doelstelling is van het Tilburgse bosbeheer. Er zijn landgoederen en gemeenten waar houtproductie wel een geaccepteerde doelstelling is. Momenteel niet zo in Tilburg, waar zeker wat voor te zeggen is. Een mooie, gezonde boom omzagen doet pijn. Keuzes maken gaat ook met pijn, net als bij opvoeden.
Heeft u belangstelling om een keer mee te gaan bij het uitzetten van een dunning? U bent van harte welkom.
Boomrooierij Weijtmans en de stad Tilburg is er veel aan gelegen dat burgers begrijpen wat bosbeheer inhoudt, dat stippen niet zomaar gezet worden. Wij hanteren uiteraard de dan geldende coronamaatregelen vanuit het RIVM.
We geven gelegenheid om mee te gaan met de blesser op een aantal dagdelen:
Geeft u zich op bij bosbeheertilburg@weijtmans.nl en u krijgt gegevens van hoe en waar de blesser te ontmoeten.
Kleed u tekenbestendig. Sok over de broekspijp. Neem een snack en wat te drinken mee. U zult gaar worden en kramp in de nek krijgen van het alsmaar omhoog kijken. Omlaag kijken doen we ook, al is het maar om de hondenpoep te ontwijken. We hebben het immers over stadsbossen. Trek iets ouds aan, want na enige tijd blijken je kleren ook oranje te kleuren.
Boomrooierij Weijtmans
Ralf Van Humbeeck
Projectleider bosbeheer