Wij maken gebruik van cookies om de website goed te kunnen laten functioneren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.

12 september 2 x boscafé Tilburgs bos

Gepubliceerd op 06-08-2021 door Ralf Van Humbeeck in Actueel, De Gaas, Wandelbos

Op zondag 12 september 2021 organiseren we 2 Tilburgse Boscafé's: Om 10.30 uur in het bosgebied De Gaas en om 14.00 uur in Het Wandelbos.

Boomrooierij Weijtmans verzorgt het bosbeheer van de Tilburgse bossen. Wij nodigen u uit voor het derde boscafé van 2021 in bosgebied De Gaas en het vierde boscafé van 2021 in bosgebied Het Wandelbos. Hierbij hanteren wij uiteraard de dan geldende maatregelen vanuit het RIVM met betrekking tot de COVID-19 pandemie, en vragen u uw deelname vooraf aan te melden.

Boscafé 3: bosgebied De Gaas

Wanneer: Zondag 12 september 2021 van 10.30 tot 12.30 uur
Locatie: Witbrantlaan West in Tilburg, tegenover huisnummer 29
Aanmelden vóór 8 september via: bosbeheertilburg@weijtmans.nl o.v.v. Boscafé De Gaas

De Gaas

Met het beheer van de afgelopen jaren hebben we weer een fraai heidelandschap teruggegeven aan het bosgebied De Gaas. Dit is naast het beheer van ons onder andere te danken aan: actieve burgers, natuurwerkdagen waar onder andere de toenmalige wethouder Mario Jacobs met zijn dochter flink meegeholpen heeft; en de inzet van de schaapskudde van De Lachende Ooi.

Werkzaamheden 2021

Het komend winterseizoen gaat firma Weijtmans werkzaamheden uitvoeren (dunnen) in het aangrenzende bosgebied. Hierbij worden belangrijke keuzes gemaakt voor de toekomst. Er wordt bijvoorbeeld ruimte gemaakt voor inheemse boom- en struiksoorten. Dit is nodig voor het herstel van de ecologie en de bosbodem. Natuurlijk gaat dit niet ten koste van hele mooie en bijzondere exoten die hun plaats hebben veroverd. Ook blijft er stam- en takhout achter in het bos ten behoeve van de bodemvorming.

Wandeling door De Gaas

We nemen u graag mee voor een wandeling door het gebied. Ter afsluiting van de wandeling komt ook de stamtafel mee! Dat wordt een happy weerzien voor de trouwe cafébezoekers en een aangename kennismaking voor de nieuwkomers. Vergeet niet om u aan te melden.

Meer informatie over bosgebied De Gaas en de beheersplannen kun u hier vinden.
Een video uit 2017 over de schapen op de Gaas:‘De Gaas te grazen genomen’.

Boscafé 4: bosgebied Het Wandelbos

Wanneer: Zondag 12 september 2021 van 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Indigolaan in Tilburg, tegenover huisnummer 23
Aanmelden vóór 8 september via: bosbeheertilburg@weijtmans.nl o.v.v. Boscafe Het Wandelbos

Het Wandelbos

Er staan veel bijzondere bomen rond de grote vijver. Hier heeft firma Weijtmans enkele jaren terug ruimte gemaakt. De bomen doen het super goed met het groeizame weer van de zomer van 2021. Het Wandelbos heeft ook een verborgen kleine vijver, waar vele jaren geen aandacht aan is geschonken. Een bijzondere collectie Azalea’s en Rhododendrons raakt hier opgeslokt door de groei van bomen en struiken. Sinds 2017 staan er stippen op bomen, bomen die zouden moeten wijken voor buurbomen of onderstaande struiken.

Komend seizoen gaat firma Weijtmans dunnen in diverse percelen van het Wandelbos. Voor herstel en behoud van de bijzondere cultuurelementen, zoals de diversiteit aan boomsoorten en open en gesloten plekken in het bos en ter verbetering van ecologie en bosbodem. Het Wandelbos is een bijzonder erfgoed dat met zorg beheerd wordt.

Wandeling door het Wandelbos

We nemen u graag mee voor een wandeling door het gebied. De wandeling sluiten we af rond de stamtafel op de open speelweide. Daar kunnen nieuwe en trouwe boscafé bezoekers bijpraten over hoe fijn Tilburg is om je vakantie door te brengen.

Hier kunt u meer informatie vinden over dit bosgebied.

Wij begroeten u graag op 12 september, tot dan!

Boomrooierij Weijtmans
Ralf Van Humbeeck
Projectleider bosbeheer

Foto: Schapen grazen regelmatig op De Gaas

Foto: De vijver is een prominent onderdeel van het Wandelbos